Subaru Fan Club, události roku 2012

Zdali mají klimatologové pravdu ohledně globálního oteplování objektivní odpověď nemáme, ale faktem zůstává, že zima byla rozhodně nestandardní. Subaristy tolik vyhledávaný sníh prakticky nebyl, za to v lednu přišly třeskuté mrazy přesahující 20 stupňů pod nulou. Na fóru si majitelé naftových boxerů vyměňovali zkušenosti s přípravky proti zamrzání nafty, aby se v zápětí jako nejúčinnější ochrana úkazala vytápěná garáž. Zážitky z vyprošťování zapadlých kolegů proto tentokrát musíme vynechat, ale to nic nebrání vzpomínání na několik uplynulých události roku.

Lungau

První zimní akce mířila do oblasti sevřené vysokými horami v Rakousku, vyhlášené svými zimními okruhy, kam jezdí celá střední Evropa. Ve spolupráci s pražským servisem AWD uspořádal catana kurz zimního ježdění na Lungau ringu, nádherném okruhu udržovaném rolbou.  Pod vedením zkušeného instruktora Wernera Gusenbauera jsme se učili zvládat naše permanentní čtyřkolky na ledové trati. Celý den se trénovala impulzní technika, skandinavian flick a řada dalších řidičských technik. Doprovodným programem byly soutěže a jízda v rallye speciálu Mitsubishi Evo. Nebyl snad účastník, co si nepřál, aby akce pokračovala i další den, tak se nám tam líbilo.

Rusava

Asijská sekce, neboli moravští Subaristi, uspořádali začátkem února tradiční společenské setkání s cílem popovídat si, pojíst a hlavně vyrazit na společnou projížďku po okolí Rusavy na Hostýn. Část účastníků zůstala na penzionu a zbývajících patnáct Subárek vyrazilo na trasu využívající možností permanentních čtyřkolek. Pro zkušené matadory offroad akcí byla lesní cesta jenom příjemným zpestřením programu.

Klubový sraz Hynčice

Jarní počasí provázené masivním táním posledních zbytků sněhu připravilo velmi náročné podmínky, což pravověrní Subaristé nadšeně kvitovali. Lopaty i kurty byly v permanenci a na hynčických sjezdovkách jste co chvíli mohli vidět zapadlé Subaru. Na třicet aut brázdilo rozměklý terén. Vítaným zpestřením akce se stala návštěva ze Subaru Opava, kteří přivezli ukázat horkou novinku, benzínové XV. Měli však nakázáno auto šetřit, tak svoje schopnosti mohla automatická převodovka ukázat jen v omezené míře.

Podmínky byly opravdu náročné. Offroadová trať vyžadovala ke zdolání opravdu velkou dávku nadšení. Soutěž pro placky na méně náročné trati byla zrušena, neboť povrch se spíše než nízkým Imprezám zamlouval majitelům Outbacků. Na konci dne byla všechna aktivně jezdící Subaru zabahněna takovým způsobem, že nebylo kolikrát jasné, jakou měla originální barvu.

Mezinárodní sraz

Subaru překonává jazykové bariéry i hranice. Důkazem o tom byl dubnový mezinárodní sraz spolupořádaný SPC Austria, Subi Evo Treff a Subaru Fan Clubem. Akce začala u proslulého Subaru dealera Auto Gogeissl v německém Bad Kotzting. Odtud kolona 20 aut pokračovala až do Nýrska, kde už jsme na ně netrpělivě čekali. Z naší strany byla účast slabší, přijelo jen pět Subaru, ale celkově nás bylo více než dost na to, aby šlo organizačně zvládnout naplánovanou vyjížďku. V Sušici jsme zabrali dobrou polovinu náměstí a odtud pak klikatými vlásenkami dorazili na letiště ve Lnářích. Vítanou částí programu se stala návštěva pivovaru Regent, kterou se podařilo domluvit v němčině, takže výkladu naši zahraniční přátelé rozuměli a chuť piva překlad nepotřebovala.

Geografický střed

Další ročník Quicklyho minisrazu ukazujícího krásy severovýchodní části republiky. Výlet za bílými jeleny završený cestou ke geografickému středu naší země nalákal na 20 aut. Nezapomenutelná byla přehlídka cvičených dravců, kteří těsně přelétávali nad našimi hlavami. Většina cesty vedla po příjemných asfaltkách, ale nebyl by to Quickly aby nezařadil terénnější vložku pro vyšší auta. Ač trasa byla deklarovaná jako technicky nenáročná, DDDD musel místy vytahovat i mačetu, aby proklestil cestu.

Předsedovy kulatiny

Letní sraz byl ve znamení oslavy kulatin předsedy Subaru Fan Clubu. Místo řádění v pronajatém areálu se Subaru komunita sjela v malebné části Šumavy. Počasí se však rozhodlo dát akci jiný průběh, a tak masivní deště podmáčely příjezdovou louku takovým způsobem, že bez čtyřkolky by se k chalupě předsedy nedalo vůbec dostat. Popřát přijelo na 30 posádek, takže po příjezdu posledního Subaru už majitel louky mohl sledovat spíše zorané polnosti. Nebyl by to však tradiční Subaru sraz, aby se tam pouze hodovalo, a tak v sobotu ráno předseda zavelel k odjezdu na naplánovanou trasu vedoucí po krásách Šumavy.

Škola smyku

Zájem o zvládání krizových situací z řad majitelů Subaru znamenal, že jsme v rámci klubu zorganizovali hned dvě akce. Novinkou byla Rudolfova akce pro moravské Subaristy, kterou uspořádal v Ostravě na polygonu Libros. Nejlepší smyková deska v republice dokázala potrápit i zkušené řidiče WRX a ke konci dne si všichni odváželi spoustu zážitků a zkušeností.

Velkého zájmu se těšil druhý ročník školy smyku v Jihlavě. Areál sice nabízí poněkud jednodušší smykovou desku, co vyhazuje vozidla na stále stejnou stranu, ale ve spojení s kluznou zatáčkou do kopce, vodní vanou i vodotrysky představuje velice dobrý nástroj na trénování krizových situací. Navíc za velmi příjemných cenových podmínek. Tato akce byla jedinečná i spektrem zúčastněných vozidel. Od přeplňovaných Foresterů přes Legacy GT až po Imprezu WRX. Nezapomenutelný byl zejména souboj nejnovějšího Legacy GT s minulou generací Legacy SpecB, tedy přeplňovaného 2.5 litru proti atmosférickému šestiválci.

Velký podzimní sraz

Vrcholem letošních srazů Subaru Fan Clubu bylo podzimní setkání v Motorlandu Bělá. Krásné podzimní počasí nalákalo na 50 Subaru nejrozmanitějších modelů. Pro terénní modely byl připraven offroad polygon s prudkými výjezdy, sjezdy, bočními náklony i brodem. Nižší vozidla pak čekalo náročné rallye, kde v množství zatáček, retarderů a zúžení bylo nutné vést auto zvlášť přesně, aby karoserie nedošla k úhoně.

Díky čerstvě navázané spolupráci se Subaru Liška jsme na srazu poprvé v historii klubu vztyčili krásnou bránu Subaru, na účastníky mával nafukovací panák a měli jsme k dispozici zkušeného servisního technika se SSM3 diagnostikou. Kromě toho zde byla ukázka nových vozů, z nichž největší pozornost právem budilo dvojče Subaru BRZ/Toyota GT-86.

Blízkost rallye i offroad části znamenala skvělé podmínky pro vzájemné sdílení zážitků, neboť každá trať měla svá úskalí a bylo rozhodně o čem povídat. Nejodvážnější účastníci dopoledního offroad, kteří se s Forestery odvážili do poměrně hluboké vany s vodou, čekalo rychlé svezení v STI s bývalým závodním jezdcem od Subaru Liška.

Forýskovic turbonarozeniny

Pomyslným závěrem klubové sezóny se stalo už čtvrté konání Forýskovic narozenin, které bývaly oslavou náhodného pořízení několika Foresterů ve stejném měsíci, prosinci. Pražští účastníci srazu zápasili s ledovkou znemožňující bezpečně opustit město a dostat se na sraz, na místě nás pak místo vytouženého sněhu čekala poměrně silná obleva. Tradičně skvělou atmosféru to však nijak neovlivnilo, jen plánovaný výstup na rozhlednu jsme nahradili výjezdem k patě její věže.

Hlavní organizátor, Tomáš1002, celou trasu pečlivě naplánoval, takže byla krásnou vyjížďkou po neudržovaných cestách, kde jsme využívali potenciál našich čtyřkolek. Na konci naší cesty nás čekal zásobený ranč, rezervovaný jen pro nás. A na správných narozeninách nemůže chybět dort, díky ženě Romika dokonce spousta dortíků s marcipánovými autíčky v barvě zúčastněných vozů.

Nejsme jenom doména, jsme Subaru klub

Uplynulý rok 2012 ukázal Subaru diagnózu našich členů v plné parádě. A nejen jich. Díky liberálnímu pojetí jsou na srazech vítání všichni příznivci vozů Subaru, nejenom ti s klubovou průkazkou. Tím, že naše komunita je přátelská a otevřená, rádi ve svých řadách vidíme nové tváře. Neděláme rozdíly, zdali jste jen registrovaným členem fóra, náhodným kolemjedoucím Subaru, nebo plnohodnotným členem. Rozdíl je jen v tom, že za minimální roční příspěvek podporujete chod celé organizace a získáváte od nás asistenční kartičku UAMK.

Shrnout do pár vět dojmy z celého srazu je těžké, proto pokud máte pocit, že byste z proběhlých akcí chtěli vidět další fotky či si přečíst podrobnější dojmy, není nic snazšího, než na fóru zavítat do sekce Srazy. Tam jsou podrobnější fotografie i reporty z jednotlivých akcí (minimálně z těch, kde byl Quickly). A nebo ještě lépe. Přijeďte atmosféru nasát osobně, na některý ze srazů organizovaných na letošní rok.

Spřátelené weby

ÚAMK-SubaruFanClub.cz o.s. je občanským sdružením majitelů a příznivců vozů značky Subaru ke vzájemné spolupráci, technickému poradenství a dalším činnostem zmíněným ve stanovách sdružení.

IČ: 75136678

Transparentní účet klubu 2800331712/2010